Cheryl Maas pakt 4de WK Goud en twee kristallen bollen

Cheryl Maas heeft in het Tsjechische Spindleruv Mlyn voor een sensatie gezorgd door haar vierde World Cup-zege op rij te boeken. Op het slopestyleparcours sloot de 30-jarige snowboardster haar topseizoen af met een score van 88,50. Behalve het goud, kreeg ze van de internationale skifederatie (FIS) ook de kristallen bollen voor het slopestyle- en overall freestyleklassement uitgereikt. 

“Om die bollen te winnen is nooit een doel op zich geweest. Ik bekijk het altijd per wedstrijd. Ik ben blij als ik de trucs kan doen die ik wil en het gaat me niet zozeer om de prijzen, maar het is natuurlijk wel een hele mooie beloning“, vertelde Maas nadat ze de trofeeën in ontvangst had genomen. Nicolien Sauerbreij (algemeen en parallelslalom in ’07/’08) en Carolien van Kilsdonk (halfpipe in ’95/’96) zijn de enige andere Nederlanders die ooit een FIS-snowboardklassement wonnen.

Maas: “Ze krijgen een mooi plekje in huis en ik denk dat het zeker voor later bijzonder is. Als je ouder wordt en terugkijkt op je carrière krijgen ze meer betekenis. Maar voor nu ben ik gewoon lekker aan het snowboarden en van plan dat volgend seizoen weer te doen.”

Dat ze uitgerekend het jaar na de Olympische Spelen zo wist te pieken is qua timing ‘jammer’ aldus Maas. “De Spelen zijn een hele grote wedstrijd, maar toen was het gewoon nog te kort na mijn knieblessure. Ik ben in ieder geval blij dat ik nu wel kan laten zien dat je als Nederlandse ook zo goed kan snowboarden.”

Moeilijke omstandigheden in World Cup-finale

In Tsjechië toonde ze haar klasse vooral in haar eerste run aan. Op het parcours – met behalve de gebruikelijke schansen en rails ook een halfpipe – zette de geboren Brabantse direct de beste score neer. Daarna kwam ze twee keer ten val op de laatste schans, waarvan de snelheid door de veranderende condities moeilijk waren in te schatten. De meeste concurrentes beten zich er ook op stuk en konden de Nederlandse freestylespecialiste niet meer achterhalen.

De Slowaakse Klaudia Medlova veroverde zilver (84.25) en de Finse Ella Suitiala brons (76.25) in de finale. Daarbij stonden overigens slechts vier in plaats van zes vrouwen aan de start, omdat twee finalistes in de kwalificaties ernstige blessures hadden opgelopen.

Maas kampt na deelname aan alle vijf de freestyle World Cups en nog vier andere grote wedstrijden dit seizoen zelf met een aantal lichte blessures. “Ik heb een botkneuzing, last van een rib, van mijn duim en nog een paar dingen. Maar ik ben blij dat ik er redelijk heelhuids doorheen ben gekomen. Het was een mooi seizoen.”

Podiumplaatsen Cheryl Maas winter 2014/2015 
Goud: World Cup slopestyle Spindleruv Mlyn (Tsje) 14-03-2015
Goud: World Cup slopestyle Park City (VS) 27-02-2015
Goud: World Cup slopestyle Stoneham (Can) 21-02-2015
Goud: World Cup big air Stoneham (Can) 20-02-2015
Brons: World Cup big air Istanbul (Tur) 20-12-2014

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *