Gouden dubbelslag voor Bibian Mentel en Chris Vos

Na winst op snowboardcross zegevieren Nederlandse topatleten ook op banked slalom.

Bibian Mentel en Chris Vos hebben zaterdag op het WK parasnowboarden alle twee een sensationele gouden dubbelslag geslagen. Op de banked slalom in La Molina lieten de twee Nederlandse atleten de concurrentie opnieuw ver achter zich. Net als na de snowboardcross afgelopen dinsdag, klonk daardoor twee keer het Wilhelmus in het Spaanse wintersportdorp. 

“Het was een ontzettend leuke wedstrijd“, vertelde Mentel na de prijsuitreiking. Helemaal vlekkeloos verliepen de races echter niet voor de 42-jarige paralympisch kampioene. In de tweede run kwam ze ten val. Mentel: “Ik was iets te eager. Ik kwam met veel snelheid de bocht in en wilde dat meenemen, maar dat ging niet helemaal goed.”
De twee snelste tijden tellen mee bij de banked slalom, maar reden om de derde en laatste run op safe te gaan, was haar valpartij niet. “Ik wilde een goede run neerzetten en het met een goed gevoel afsluiten. Daar ging ik voor en dat is gelukt.”


Heftige operatie voor de boeg 

“Allebei de titels zijn even mooi en ik ben er ontzettend blij mee. Zeker met het oog op volgende week. Ik word donderdag geopereerd”, vervolgde Mentel. De tumor die eind 2014 in haar rechterlong werd gevonden, wordt dan verwijderd. In het verleden werd al drie keer eerder een kwaadaardige tumor in haar longen aangetroffen. Met opgeheven hoofd en vertrouwen in de goede afloop gaat ze de strijd om haar gezondheid opnieuw aan.
Mentel: “Uit ervaring weet ik dat je in het begin heel erg ademnood hebt en het voelt alsof je ribben zwaar gekneusd zijn. Na drie weken kan je weer gaan opbouwen en bewegen. Het herstel duurt in totaal ongeveer drie maanden. In de zomer hoop ik weer op mijn board te staan en in augustus en september weer de eerste trainingskampen te hebben. Daar ga ik vanuit.”


Chris Vos geïnspireerd door Mentel

Door haar vechtlust en het doorzettingsvermogen is Mentel voor veel mensen een inspiratie. Zo ook voor Chris Vos, die een verlamming heeft aan zijn rechterbeen. Hij beschouwt de pionier van de paralympische snowboardsport als zijn mentor. “Bibian heeft mij aan het sporten gebracht en meegenomen naar de eerste wedstrijden. Dat we hier alle twee winnen, vind ik heel bijzonder.”
Vos begon in 2010 met snowboarden en het goud op snowboardcross betekende dinsdag zijn eerste mondiale titel bij de senioren. Een dag later vierde hij zijn 17e verjaardag en vandaag was het dus opnieuw feest. De Noord-Hollander zette drie sterke runs neer en de concurrentie kon daar niet aan tippen.
Het seizoen zit er nu op voor de parasnowboarders, maar wat de jonge wereldkampioen betreft, volgen er de komende jaren nog veel meer mooie prijzen. Die gunt hij zijn ‘grote voorbeeld’ ook van harte. Vos: “Onze trainingsgroep is als familie. We vinden het allemaal heel erg verrot dat Bibian weer ziek is. Hopelijk gaat de operatie goed en kan ze snel weer snowboarden. Het zou geweldig zijn als we op de volgende Paralympische Spelen ook alle twee goud winnen.”


Uitslagen WK parasnowboarden

Bas Dirks eindigde bij zijn WK-debuut als tiende in de LL2 (beperking onderbeen). Lisa Bunschoten moest na haar bronzen medaille op de snowboardcross ditmaal genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats.
Top 3 mannen LL1 (beperking volledig been): 1. Chris Vos 1.36,61, 2. Serafim Pikalov (Rus) 1.44,61, 3. Daniel Jorgensen (Den) 1.46,44.
Top 4 vrouwen LL2 (beperking onderbeen): 1. Bibian Mentel 1.33,41, 2. Joany Badenhorst (Aus) 1.42,87, 3. Heidi Jo Duce (VS) 1.44,65. Lisa Bunschoten 1.45,01.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *