De “Polar tsunami”

En dan nu een stukje weervoorspelling waar snowboarders op zitten te wachten:

Gezien de weersontwikkelingen die de afgelopen 3 weken plaatsvonden telefoneer ik bijna dagelijks met collaga’s en weervrienden om de weermodellen te bespreken en er over te oordelen wat hun bevindingen zijn

Het is niet allemaal puur wetenschap, maar ook fantasievolle droomscenario’s als de extreemste modelvarianten zouden uitkomen en wat er zou kunnen gebeuren als dit de hele winter zou aanhouden. Bij veel dingen staat deze fantasie niet ver weg van de realiteit. De afgelopen koudegolf vond namelijk toch al plaats eind november en begin december. Vergelijken we een soortgelijke situatie in de zomer, (in de vorm van een warmte uitbraak). Stel je voor, een warmtegolf dat plaats zou hebben gevonden in eind mei, begin juni (dus ook aan het begin van het seizoen ): Het zou dan best warm kunnen worden, maar pas echt warm zou het zijn als dit tussen eind juni en begin augustus zou plaatsvinden.

Zo is het dus ook in ’t winterseizoen. Zouden we namelijk een soortgelijke situatie die we nu achter ons hebben) midden in januari gehad hebben, dan zou het toch wel wat kouder zijn geweest. De Noord-en Oostzee zouden een stuk kouder zijn en de luchtmassa’s zouden 5 tot 10 graden kouder zijn. Hieronder een opmerkelijk stukje wat kan gaan gebeuren.

Wat is een polartsunami? Een polartsunami is een een bloemrijke beschrijving van een gigantische weersituatie, in de laatste paar model uitdraaien verschijnt de polartsunami zo nu en dan. Een ronduit monsterlijke hoog boven Groenland met een kerndruk 1070-1080 hPa!!! Een enorme polair lagedruk systeem boven Scandinavië en Oost-Europa zou leiden tot een golfvormige snelweg van polaire lucht van noord naar zuid.


In sommige modellen wordt het berekend, die vervolgens …


…een polartsunami teweeg zou kunnen brengen


Als het hoog in de richting van Scandinavië trekt betekend dat extreem koude lucht naar ons wordt gevoerd


Trekt het te ver naar het westen, dan krijgen wij tijdelijk wat zachter weer

De drie uitroeptekens die geplaatst zijn achter 1080 hPa heeft een volgende reden: Het hoogste ooit gemeten luchtdruk komt uit Mongolië en bedroeg 1085,7 hPa (19 december, 2001). Deze enorme hoge druk werd telkens weer opnieuw gesimuleerd. Het monsterlijke hogedrukgebied schijnt daar slechts eenmaal te blijven.

Volgens het merendeel van de modellen is de kans is zeer groot dat we tot vlak voor Kerstmis een blokkade houden die we ook hadden afgelopen winter. In de extreemste gevallen krijgen we te maken met ijs en ijskoude dagen, in de nachten kunnen de temperaturen ver beneden de -10 gaan uitkomen en overdag zelfs matige vorst. Van een milde westen tot zuidwesten aanvoer is geen sprake.

Nog wat foto’s om bij weg te dromen: http://blogs.sacbee.com/photos/2010/12/winter-arrives-early-in-europe.html

Bron: Onweer-online.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *